>-Har jag råd att bli mamma?

>

Oh du dyra prinsessa eller prins

Second Life är fyllt av stora magar just nu. Det är ett fullt sjå att bana väg mellan alla stora gravidmagar.
”Alla” går runt och är ”proud & pregnant”.
Klockan tickar, jag är 27 år nu och ska man låta sina ”eminenta gener” föras vidare får man väl räkna in minst en graviditet i den närmaste 10-årsplanen.
-Men har jag råd att bli mamma?
De senaste åren har jag genom stenhårt arbete byggt upp en stabil kundkrets. Jag hade 210 övernattningar – 7 månader – på hotell för ett par år sedan. Resdagar i jobbet. Jätteslitigt men jag tjänar fortfarande och förmodligen länge än bra med pengar på det arkivet jag byggde upp då och på den kundkrets jag fick. Förmodligen den bästa investering jag gjort någonsin.
En vikarie för mig när jag är mammaledig är väl knappast möjligt. Jag skriver och fotograferar på mitt eget sätt. Vill jag stå för vad någon annan gjort? -Vill någon annan jobba ett halvår i mitt namn? Tror inte det.
Den ekonomiska biten är inte minst viktig. Även om man är föräldraledig ska lån och elräkningar betalas och de sänks inte till 80% under föräldraledigheten.
Att föräldrapenningen skulle ersätta 80% av lönen visade sig vara  politisk kosmetika -som vanligt. Låter väldigt bra i 1:a majtalen men verkligheten visade sig vara en annan. Man får 80% av en sjuksköterskelön! Max 714:-/dag -20 dagar per månad eller 14280:-. Hum Det fattas ungefär 40.000 per månad för mig. Visst jag tjänar bra men jag får slita hårt för det och jag kan välja själv hur mycket eller lite jag vill ha i lön från de här pengarna ska man dessutom räkna bort pensionsförsäkring och avsättningar till löneutjämningskontot.
Sanningen är att föräldraförsäkringen ger mig ungefär 30% av lönen. -Leve folkhemmet! Ähum. Ammar gör man ungefär 6 månader och då är det nog svårt att jobba i någon större omfattning. Kan inte tänka mig att avbryta en intervju och amma medhavt barn.
Min kostnad för ett barn blir alltså runt en kvarts miljon bara i uteblivna intäkter.
Jag kan inte vara säker på att mina kunder finns kvar efter mammaledigheten heller. Någon annan ung hungrig reporter kan ha utnyttjat tillfället och tagit för sig. -Det gjorde ju jag.

Det här inlägget postades i dyr affär, mammledigt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till >-Har jag råd att bli mamma?

  1. Vampi skriver:

    >det är lite underligt de där som skrivs lite överallt nu, att "alla" damer i svenska sl är gravida…. jag vet bara en jag måste missa nåt hehe. Jag är det absolut INTE iaf:)avkommor är inte billigt varken sl eller rl, avstår från det, båda världerna, av eget val:)

  2. Vanadis Falconer skriver:

    >Minst 2-3 svenskor säger sig skulla ha smått. Jag känner en hel del "utländskor" också.

  3. >Veppe o Bellona har en liten "bastard", gemensam vårdnad, även om hon försökte dumpa den på mig. Jag rekommenderar det INTE! ;)http://kranfel.blogspot.com/2010/02/daddy-not-so-cool.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s