>Oh du dödliga Påsk!

>

Till minne av de oskyldiga som dog under häxhysterin i Salem 1692

Påsken är äggens, kycklingarnas och häxornas tid. Häxorna far till Blåkulla på  skärtorsdag. På Påskafton tänds eldar och skjuts med fyrverkerier. Numera för att det är Påskafton men ursprunget till eldarna och fyrverkerierna var att skrämma bort häxorna. Man trodde att den by som hade den största elden och värsta smällarna slapp häxorna.
Rädslan för starka kvinnor har tagit sig olika uttryck genom århundradena och gör så än idag.
Ett av de värsta exemplen är Häxprocesserna där kvinnor torterades på de mest djävulska sätt, ungefär som på BDSM-simarna i Second Life, Häxprocesserna i Salem Massachusetts utspelades 1692-93 och ledde till att 25 kvinnor dog och ytterligare ett 20-tal fängslades. Anklagelser framfördes från framförallt två flickor – Abigail Williams och Betty Parris (9 respektive 11 år) om att flera bybor besatt dem och därför var skyldiga till häxeri. Åtskilliga andra flickor i byn instämde i anklagelserna och tre kvinnor utpekades – en tiggerska (Sarah Good), en äldre kvinna som hatades av några av de anklagande (Sarah Osborn) och en indiansk slav (Tituba). De skrämda och pressade byborna trodde på anklagelserna och ställde de anklagade inför ultimatum att antingen erkänna brottet eller avrättas genom hängning.
I Sverige var vi inte bättre. Det stora blåkullabullret var en masshysteri som under åtta år av Karl XI:s regeringstid, mellan 1668 och 1676, förorsakade en stor mängd häxprocesser i Sverige. Det ledde till nästan 300 människors död innan det stoppades. Det var under denna tid som majoriteten av Sveriges häxprocesser hölls. Av de omkring fyrahundra personer som avrättades för trolldom i Sverige mellan 1492 och 1704, avrättades omkring trehundra mellan 1668 och 1676.
I Västgötalagen från 800-talet var det däremot ett ”urtima brott”, mycket allvarligt brott som kunde leda till fredlöshet, att anklaga någon för häxeri.
Om det till äventyrs finns någon Secondlajfare som vill skänka de mördade kvinnorna en tanke kan han eller hon göra det på Salem Witch Memorial

Det här inlägget postades i häxjakt, häxor, påsk, Second Life, Västgötalagen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s