>-Sitemeter blåser dig! -På pengar och fakta.

>

Det här är vad jag vet, och vill veta om dig.
Allt detta lovar Sitemeter men vad kan de hålla?

Många bloggare är av olika skäl inte nöjda med Bloggers inbyggda statistik utan vill veta mer om dig. Var du bor, vem du är, allt utom vad du har för skonummer. Vad som är ännu värre är att vem som helst kan klicka på sitemeter-loggan och se vem som tittat på sidan.
Varför förstår jag inte, jag nöjer mig med att veta hur många som loggat in på min blogg, när på dygnet, vilket språk majoriteten av läsarna talar kan vara bra att veta. Skulle alla läsare tala engelska är det kanske fånigt och överdrivet envetet att skriva på svenska.
Sitemeter och andra statistik/spion-widgetar utger sig för att kunna tala om var du bor och visa på kartan. Betalar du 40-50 kronor för premium får du veta ännu mer.

Bara för test av teknik

Blev lite misstänksam när jag på de sidor som öppet redovisar var jag kommer ifrån blev placerad i Mellerud, Borlänge, Hudiksvall och Kramfors. Mellerud var ju närmast, i rätt län i alla fall men många mil bort.
-Hur hänger det här ihop? -Måste kolla! Laddade hem Sitemeters gratisversion till min testblogg ”Vanadis testbana”, den har jag för att just testa tekniska lösningar nya templates och sådant. Där står inget av värde, bara ”Ipsem lorum” i all oändlighet. Men den har ett värde för mig, jag riskerar inte den riktiga bloggen på grund av en teknisk lösning som inte funkar eller kanske sabbar hela bloggen och ger en massa onödigt extrajobb.
Jag loggade in på Vanadis testbana från först min fasta dator och min bärbara. Jag tog med mig den bärbara på ett par resor, Marstrand, Kungälv, Skara och Falköping  och kollade testbanan på varje ställe. Jag bad en bekant i Lancaster UK, en i Boston USA och en i Södertälje göra samma sak.
Resultat: Washington DC, Dublin Irland, Nässjö, Skövde, Kungsbacka, Strömstad och den mest uppseendeväckande mitt ute på Vänern i farleden strax söder om Hjortens udde.

Så ser den fulingen ut.

Jag slängde Sitemeter i papperskorgen för gott. Dels gav den mig fakta jag inte har användning för dessutom var de alla gångerna inte bara fel utan tokfel.
-Hur skyddar man sig ändå mot Sitemeter ? Har du Telia och Mac har du ett gratis skydd i och med ”dynamiska (hoppande) IP-adresser. Du får en ny IP-adress varje gång du loggar in. Därför de här konstiga resultaten. Har du en gateway eller router och ansluter trådlöst har gatewayen eget IP-nummer och det är det som eventuellt visas -inte vilken dator som är anslutet och det kan ju vara många på ett trådlöst nätverk.

Klicka på undantag och skriv i ”sitemeter.com”

Stänga av tredjepartscookies? -Nej det funkar inte, gör du det kan du inte se film, kommentera blogginlägg och mycket annat du antagligen vill göra. -De flesta cookies är faktiskt goda och till nytta för dig.
Du får helt enkelt blockera siten ”sitemeter.com”
Det gör man i Firefox inställningar sekretess. Bredvid ”Tillåt tredjepartskakor” finns knappen undantag klicka på den och fyll i ”sitemeter.com”. Då ska saken vara klar. I alla fall tills de kommer på en ny fiffig lösning. Därför kan det ibland vara idé att kolla sina kakor. -Knappen nedanför ”Visa kakor”.

Varningssignal!

De bloggar som har Sitemeter brukar ha en logga längst ner.
-Vanadis ser på saken har aldrig haft sitemeter eller liknande och kommer aldrig att få. Vem som ser på min blogg ska vara ”den resandes ensak” tills hon eller han ger sig tillkänna själv genom att kommentera ett inlägg. Lika naturligt som jag betalar extra för att mitt nummer ska döljas hos den som ringer mig. Allt för att leva upp till grundlagens bestämmelser om meddelarskydd.

Det här inlägget postades i bloggare, bluff, Second Life, sitemeter. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till >-Sitemeter blåser dig! -På pengar och fakta.

 1. Vanadis Falconer skriver:

  >Och nu var Neocounter också borta, den heter "neoworks.com" om fler vill ta bort den.

 2. Blanche's arena skriver:

  >Vem du är och var du bor osv… Vem som helst kan logga in och titta på sidan. Och?Sitemetern säger inte alls mycket – bara vilken stad personen kommer ifrån.Sen att det kanske inte stämmer många gånger, men det är ointressant.Jag har sitemeter enbart för statistiken som jag sagt tidigare.Denna sitemeter är tydligen den sämsta man kan ha, har jag hört.Det ska tydligen finnas mer avancerade s.k sitemeter som kan se mer om personen som tittar på 'din sida'. Där bloggaren själv bestämmer att den ska ligga dold för besökare.- Men sånt är jag totalt ointresserad av för jag har inget intresse att spionera på personer…Så den här lilla gröna sitemetern som många har synlig dessutom är ganska oskyldig 🙂

 3. Vanadis Falconer skriver:

  >Den visar ju IP-numret med kartbild och adress. Den statistik du efterfrågar får du ju redan av Blogger.Att det finns värre bovar det är jag övertygad om och jag kommer att blockera varenda en jag hittar.-Får inte FRA hålla koll ska minsann ingen annan heller kunna kolla. Tycker jag.

 4. Apmel skriver:

  >Jag har haft sitemeter i gratisversion sedan jag började lägga ut hemsidor på internet 1998. Och jag tänker inte ändra nu och börja om när jag passerat 600000 besökare och över miljonen sidobesök.Jag håller med blanche om att gratisversionen inte säger mycket alls, mer än lite statistik, och den som själv vill se vad den säger kan klicka på den lilla loggan längst ner på mina sidor, så ser ni själva allt som jag ser:))

 5. Vanadis Falconer skriver:

  >Förstår inte att ni måste ta allt som ett personligt angrepp. Det här är ren konsumentupplysning. Jag var inte medveten om att jag kunde klicka på t.ex. din eller Blanches sida och se vem som varit inne på din hemsida och det gör mig upprörd att någon kan följa mig i spåren förhoppningsvis stör det även de som är emot FRA:s spaning i nätet.Klickar jag på din sitemeterlogga får jag veta vad du heter och att kl 11.47.26 var någon från Umeå universitet och tittade på din sida med Mac OS X Safari 1,3 och klockan tolv var IP-nummer 213.113.211.# från Jönköping inne i 34 minuter och så håller det på.Vill jag berätta vad jag gör så vill jag välja när och om jag ska berätta.

 6. Apmel skriver:

  >Jag har defintivt inte tagit det du skriver som ett personligt angrepp Vanadis. Vad får dej att tro det? Jag berättar bara hur jag använder Sitemeter. De flesta som använder Sitemeter väljer att inte låta andra vare sig se loggan eller, om de ser den, att kunna klicka fram de uppgifter de lämnar efter sig på sidan.

 7. Blanche's arena skriver:

  >personligt angrepp??Jag är inte ens i närheten av den känslan..Förstår inte varför mycket ska misstolkas så fort man skriver något.-Klart du ska berätta vad du gör och välja när och om du ska berätta.:)

 8. Vanadis Falconer skriver:

  >Tja, antingen behöver ni "fila lite" på era formuleringar eller också börjar jag bli överkänslig efter all skit jag fått ta emot sista tiden. Eller en kombination av allt ihop. Eller på grund av att det är 50 år sedan Gagarin flög i luften.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s