>-Göta-Petter så högt!

>

Utsikt från takterassen

Ser ni bilarna nästan en halv kilometer ner? Nåja säg 375 meter ner då. En ganska duktig bit i alla fall för oss från den platta Västgötaslätten.
Ja då det är från toppen av Empire state building på Manhattan New York  ESB var 1931-1954 världens högsta byggnad med sina 449 meter. 102 våningar högt! Att det var stort det fattade jag redan som liten. Brorsan och jag hade fått LEGO, mycket LEGO tyckte vi. I en broschyr som följde med så stod det precis hur man skulle bygga Empire state building. Vi satte igång med liv och lust ända tills alla LEGO-bitarna var slut. Hur högt vi kom? -Strax i underkant av andra våningen. Det var två slokörade ungar som sen fick sitta en halv dag och sortera isär alla LEGO-bitarna så vi fick var och en våra bitar. -Vill minnas att det krävdes en och annan, ähum, fredsbevarande insats av lokala FN-styrkor, läs morsan och farsan.

och från parken tvärs över gatan.

En imponerande kåk i en imponerande stad är det i alla fall.
Lite knäppa fakta om Empire State Building:
  Det var ursprungligen tänkt att förankra luftskepp i 320 meters höjd. Det gjordes också ett försök att leverera tidningar med ett luftskepp men försöket lyckade bara efter stora svårigheter då områdets uppvindar var för starka. Idag antas att den hypotetiska luftskepphamn på husets tak var mer en PR-grej som skulle visa att det är möjligt att tänka och utföra det omöjliga.
  Den 28 juli 1945 kolliderade ett obeväpnat bombflygplan av typen B-25 Mitchell, flugen av piloten William F Smith jr, in i våning 79/80 på den norra sidan av Empire State Building. Kollisionen, som dödade 14 människor, skedde i svår dimma. Skyskrapan började brinna, men branden kunde släckas efter omkring en timme och efter reparationer kunde byggnaden åter öppnas.

Det här inlägget postades i Empire state building, högt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s