>-Skotträdd hund? -Skyll dig själv!

>

-Nyårsafton – igen! Lika säkert som att det är nyårsafton den 31 december varje år lika säker kan man vara på att ropen skallar:
-Förbjud nyårssmällare min hund blir så rädd!
-Det är inte hunden det är fel på det är dig det är fel på. -Är du rädd för smällare så blir hunden det med. Rycker du till och ropar till tror hunden att det är något farligt som händer och reagerar med rädsla.
Hundar är flockdjur och ser dig som flockledaren, i alla fall ska det vara så, och är väldigt uppmärksam på dina små små signaler. En rädd flockledare ger en rädd hund en trygg flockledare ger en trygg hund.
Det finns bot för ljudrädsla. Man får helt enkelt söka upp platser där det smäller och göra lugna saker med hunden. Bästa sättet är att börja med att söka upp t.ex en skjutbana. Första gången på så långt håll att man knappt hör smällarna. Där gör man något lugnt. Man kan ta med sig en filt och kaffetermos sätta sig ner och läsa tidningen. Här är väldigt viktigt att flockledaren är lugn och avslappnad. Man får inte ”göra nån affär” av att det smäller – man får inte ens låtsas om att det smäller. När kaffet är slut och tidningen läst går man hem. Nästa vecka upprepar man proceduren på lite närmre håll. Veckan därpå ännu lite närmre osv tills hunden kan ligga och sova intill en älgstudsare eller hagelbössa som smäller av skott på skott. Detta är en process som tar månader och kräver lugn och tålamod.
Föräldrarna har en Golden Retriever med goda jaktanlag. Första nyåret var vi lite spända på hur det skulle gå. Alla tog det avspänt men vi var ute och såg på grannarnas fyrverkeri. Varje gång det flög upp en raket satte sig hunden, då 8 månader, ner och följde raketen med blicken. Detta upprepades gång på gång. På nyårsdagens morgon gick de ut och lät tiken löpa fritt. Strax var hon tillbaka med en avbränd nyårsraket i munnen, och en till och en till. Ända tills hon apporterat alla som fallit på vår tomt. Kollade sedan vad som gällde för jaktprov elitklass för golden. De ska kunna hämta två ”skjutna änder” på 10 meters djup. Kräver en hel del goda anlag.
Det är viktigt för alla hundar att bli ljudfasta – det finns så mycket plötsliga ljud i den moderna världen och man kan inte förbjuda alla men man kan hjälpa hunden till en dräglig tillvaro.

Det här inlägget postades i hjälp, hund, matte husse, nyår, skotträdd. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till >-Skotträdd hund? -Skyll dig själv!

 1. CARLA JARNHILDE skriver:

  >Men jag tycker det är ett ofog det här med smällare och raketer. Man är rädd att raketer ska komma fel, massor med djur våra fåglar t ex har det inte lätt den här tiden. Som om om de inte hade tillräckligt med att leta föda.En del tycker om att busa med smällare och det är en pina tycker jag varje år med det här. Gärna ett totalförbud. Ok för ett vackert offentligt nyårsfyrverkeri som proffs handhar .KramCarla:O)

 2. Vanadis Falconer skriver:

  >Tror inte på totalförbud. Då kommer det bara att "tillverkas hemma" istället och det är mycket farligare. Visst finns det risker och dumskallar som "missbrukar" bomber och raketer som med allt annat.Tror "de vilda djuren" är bra mycket tuffare än keldjur så de fixar det. Bra du påminde mig -ska gå ut och fylla på fågelfrö.Kram

 3. Tour Spoonhammer skriver:

  >Visst kan vi hundägare skylla oss själva och visst kan hundägare skylla spå för hundens beteende. Min egen inställning till raketer har varit oförändrad under mer än 40 år. Har haft hundar som totalt nonchalerat snällar oljud. Har haft hundar som regerat olika starkt på smällar och oljud.Ljudet av skott var det bästa vår jakthund Esse visste,när det rör sig om jakt. Då ville han mer än gärna hämta fågeln, som skjutits. Nyårssmällare däremot fick honom att skaka av rädsla.Min nuvarande hund reagerar knappt alls på skott, eller avgassmällare, men nyårsraketer får honom att reagera.Man kan inte alls skylla allt på hundägare, det är att förenkla problemet. Hundar är kanske inte människor, men i vart fall individer , som reagerar olika!

 4. Bock McMillan skriver:

  >Gott nytt år, Vanadis!

 5. >Gott nytt år! Tyvärr är fyrverkerier o smällare värre för hundens öron än "rena" gevärsskott. Hunden har så bra hörsel så det blir ren o skär smärta. Därför måste vi ta mer hänsyn till dem o inte utsätta dem för lidande i onödan i form av fyrverkerier. Håller dock med om att ägaren har ansvar för mkt av problemen. Mina hundar är inte alls rädda för smällar av nåt slag. Men jag håller dom ifrån nära kontakter. Gillar inte när folk tar med hundarna till fyrverkeriplatser det är rent djurplågeri….

 6. CARLA JARNHILDE skriver:

  >Har haft hund som inte varit rädd för ljud, men matte har inte gillat smällandet. Jag avskyr det och upplever en pina varenda år. Alla jag pratar med säger samma sak och önskar att det vore förbjudet. Idag hörde jag på radion om att vissa raketer ska bara handhas av proffs i fortsättningen och det välkomnar jag. Jag begriper bara inte vad som är så kul med detta oljud som finns överallt i vår omgivning den här tiden på året.En underbar nyårsafton önskar jag dig!Kram Carla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s