>Det bästa med julen är när den är över..

>

Uppkrupen i en skön fåtölj med en god bok…mmmmm

Måndagen 27 december 2010. Klockan är fem i halv nio. Hon är ledig mellan helgerna. Huset är tyst. Hon går och botaniserar bland julklapparna. Som järnfilsspån till en magnet dras hon till den stora boxen med tolv Hemingway-romaner. -Vilken ska jag börja med? -Och solen har sin gång, Farväl till vapnen, Afrikas gröna berg, Att ha och inte ha….. Till slut fastnar hon för ”Den gamle och havet”. Hon har ju sett filmen så varför inte. 
-Han var en gammal man som fiskade i en liten båt i Golfströmmen och han hade varit ute i åttifyra dagar nu utan att få någon fisk. 
Fantastiskt tillgänglig språk för att vara skrivet av en Nobelpristagare tänker hon. Strax har hon kommit till sidan tjugo; Varför vaknar gamlingar så tidigt? Är det för att få en längre dag? -Jag vet inte sa pojken. Jag vet bara det att unga pojkar sover tungt och länge.
Härligt språk, bra flyt och pang på rödbetan. Inte sida upp och ner om hur de trekantiga belysta husnumren på Gärdet ser ut som i Svedelids böcker Eller en massa tjafs om gardiner och borddukar.
Finns mycket att lära av Hemingway när det gäller skrivande. Inte så att man ska försöka härma, det är trots allt en väldig massa år sedan böckerna skrevs. Ett språk lever och utvecklas dag för dag.
Sju minuter i tio la hon ifrån sig boken. Utläst. Hon är en snabbläsare och boken har bara 123 sidor med stor stil. Det enda som kunde slita henne från att ta nästa bok ur lådan var en alarmerande kaffetörst. Medan hon gjorde kaffe och en smörgås funderade hon halvt på skämt halvt på allvar. -Kan man sätta upp en skylt på dörren; -Stängt p.g.a läslust!

Fakta; Ernest Hemingway journalist och författare, arbetade mycket med fotografen Robert Capa.
Den gamle och havet ISBN91-0-046748-0 , finns på biblioteket som de flesta av hans böcker.

Det här inlägget postades i efter jul, Hemingway, läslust. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s