>Hur länge ska bocken få leva?

>

Skvallrar jag nu? -”Nyfiknast i stan och det får jag betalt för”!

Bocken står där utanför ambassaden. Stor, ståtlig och grann och i halm!
-Brinner SL-bockar? Kommer den att möta samma öde som sin gävliga motsvarighet. Kan tyvärr inte fixa någon webkamera på ”vår” bock men till den gävliga bocken.
Julbocken är en av Sveriges allra äldsta julsymboler och har fått vara föremål för allehanda lekar och den har haft olika funktioner. Fram till 1800-talet gick ungdomarna på landet runt bland gårdarna och framförde enklare skådespel eller sjöng en julbocksvisa. En i sällskapet var alltid utklädd till bock och som tack för uppträdandet fick de mat och dryck till ett gille som hölls i mellandagarna. Bocken som symbol lär ha varit en kvarleva från vår gamla asatro. Den gamle åskguden Tor hade en vagn som drogs av två bockar, Tanngnjóstr och Tanngrisnir. Det förekom också att julbocken ställdes in under bordet och serverades diverse läckerheter från julbordet.
En populär bocklek var också att ställa in julbocken i smyg hos grannarna. Då gällde det för den som fått bocken att osedd lämna tillbaka den. Vad som hände annars förtäljer inte historien. På 1800-talet fick bocken en ny ärofylld uppgift – någon av männen i hemmet klädde ut sig till en bock och delade ut julklappar på ett sätt som föregrep dagens jultomte. Nuförtiden tenderar julbockens roll att inskränka sig till att vara en prydnad i närheten av granen. I överförd betydelse lever ordet dock vidare på finska språket, där joulupukki är namnet på jultomten.
 Alice Tegnér skrev Julbocken som också hette ”En jul när mor var liten”. Någon som har en video eller nå´t på den?

Det här inlägget postades i jul bock. Bokmärk permalänken.

En kommentar till >Hur länge ska bocken få leva?

  1. Tina Dahl skriver:

    >Julbocken framför Svenska ”Ambassaden” – är tillverkad av den duktige designer Adrina Welders från AW Design och den är återigen superimpregnerad för att inte kunna brinna – vilket den har gjort varje år varje Lucia.. suck.Med eller utan webcam.På Luciafesten som är den 12 December på SHOS, Second House of Sweden 2000 och 2200 plus mycket mer.. info kommer…OM bocken brinner i år igen? Vem vet?Adrina får ju nytt arvode för att göra en ny så vem vet vem som… tä.. – vi vet inget… ingen vet../Tina (PG) – http://tinasuniversum.blogspot.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s